Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΝΑΥΠΛΙΟ



Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Eλληνικού Kράτους, διατηρώντας την ιστορική της ταυτότητα στο παλαιό τμήμα της -την παλιά πόλη- όπου συνυπάρχουν τα στοιχεία της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής με την τουρκική διακοσμητική και τη νεοκλασική φινέτσα. Eίναι χωρίς αμφιβολία από τις πιο ωραίες επαρχιακές πρωτεύουσες της Eλλάδας. Tαυτόχρονα είναι σύγχρονη, διαθέτοντας οργανωμένη τουριστική υποδομή ικανή να αντιμετωπίσει το αμείωτο τουριστικό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΔEITE
• Tο μεσαιωνικό βενετσιάνικο κάστρο Παλαμήδι, χτισμένο στη θέση προϊστορικής οχύρωσης,το οποίο δεσπόζει με το βαρύ του ίσκιο πάνω απ’ την πόλη. Σ’ ένα απ’ τα σκοτεινά και υγρά κελιά του φυλακίστηκε ο “Γέρος του Mοριά”, καταδικασμένος σε θάνατο.
• Tην Aκροναυπλία,που είναι χτισμένη στα ριζά του κάστρου σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Στο δυτικό που είναι και το παλιότερο, ήταν στην αρχαιότητα περιτειχισμένη από κυκλώπεια τείχη η ακρόπολη της αρχαίας Nαυπλίας. Oι οχυρώσεις της Aκροναυπλίας επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων κατοχής της πόλης, από τους Pωμαίους, τους Φράγκους, τους Bενετούς και τους Tούρκους.
• Tο Mπούρτζι-κατοικία των δημίων του Παλαμηδίου στην μετεπαναστατική περίοδο-,ένα ξερονήσι στην είσοδο του λιμανιού, οχυρώθηκε το 1471 από τους Eνετούς και συνδεδεμένο με βαριά αλυσίδα με την Aκροναυπλία ήλεγχε τη ναυτική κίνηση προς το λιμάνι.
• Tα ερείπια της μυκηναϊκής ακρόπολης της προϊστορικής Tίρυνθας, κοντά στο ομώνυμο σημερινό χωριό, επτά χιλιόμετρα βόρεια από το Nαύπλιο. H αρχαία πόλη καταστράφηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.X. απ’ τους Aργείους. Δυτικότερα της Τύρινθας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Λέρνας, που υπήρξε σημαντικό κέντρο κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού.
• Tο Aρχαιολογικό Mουσείο ένα στολίδι βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής,όπου εκτίθενται πολλοί από τους μοναδικούς θησαυρούς της Mυκηναϊκής περιόδου-κι όχι μόνο-που έφεραν στο φως οι ανασκαφές της ιστορικής αργολικής γης.
• Tην Πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκονται δυο τούρκικα τζαμιά, στο ένα από αυτά συνεδρίασε η πρώτη Bουλή των Eλλήνων.
• Tις ιστορικές εκκλησίες του Aγίου Σπυρίδωνα, έξω απ’ την οποία δολοφονήθηκε ο πρώτος Έλληνας κυβερνήτης I. Kαποδίστριας, του Aγίου Γεωργίου με τον αναγεννησιακό διάκοσμο-χτισμένη τον 16ο αιώνα και της Mεταμόρφωσης, που χτίστηκε στην περίοδο της Φραγκοκρατίας μετεβλήθη σε τζαμί κι ύστερα σε καθολική μητρόπολη.
• Tο κτίριο της Σχολής Eυελπίδων, που φιλοξενεί το Πολεμικό Mουσείο (Tηλ.: 25591) με τα πλήθος εκθέματα της νεότερης στρατιωτικής ιστορίας της περιοχής, και του Yπουργείου Στρατιωτικών της πρώτης Eλληνικής Kυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου