Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση πάνω από τον τάφο του Αγίου και έχει τη μορφή πεντάκλιτης βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος που εξέχει στα πλάγια. Η χρονολογία ανέγερσής του δεν μας είναι επακριβώς γνωστή. Στο κείμενο των θαυμάτων του Αγίου Δημητρίου, αναφέρεται ότι ο ναός κτίστηκε από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο το 412-413 μΧ., τον οποίο είχε θεραπεύσει ο Άγιος από βαριά ασθένεια. Άλλες ιστορικές και αρχαιολογικές ενδείξεις ωστόσο, τοποθετούν την ανέγερσή του έναν περίπου αιώνα αργότερα.
Παρά την καλή εξωτερική του όψη, η ιστορία του υπήρξε εξαιρετικά πολύπαθη, συμπορευόμενη με αυτή της Θεσσαλονίκης. Ο ναός καταστράφηκε από μία εκτεταμένη πυρκαγιά κάπου μεταξύ των ετών 629-634 μ.Χ., ανοικοδομείται όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον αρχιεπίσκοπο της πόλης και διακοσμείται με ψηφιδωτά. Το 1493 μετατρέπεται από τους Οθωμανούς σε τζαμί και τα περίτεχνα μωσαϊκά του καλύπτονται από ένα πυκνό στρώμα κονιάματος. Η επέμβαση αυτή υπήρξε μακροπρόθεσμα σωτήρια, καθώς τα εξαιρετικά αυτά έργα τέχνης, εντοιχισμένα διατηρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο μέχρι σήμερα. Αποκαλύφθηκαν ξανά τυχαία το 1907, κατά τη διάρκεια επισκευών στο ναό. Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 ερείπωσε το ναό για μία ακόμα φορά.
Η αναστήλωσή του άρχισε σχεδόν αμέσως και ολοκληρώθηκε το 1952 αποκαθιστώντας το ακριβές σχέδιο του μνημείου και μεταφέροντάς μας την επιβλητική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του. Τα πλέον διάσημα ψηφιδωτά του μνημείου επιβίωσαν της δεύτερης αυτής καταστροφής και βρίσκονται στη δυτική του πλευρά. Απεικονίζουν τον Άγιο Δημήτριο μεταξύ δύο παιδιών και τον Άγιο μαζί με τον έπαρχο και τον επίσκοπο του ναού. Χρονολογούνται στον 7ο αιώνα μ.Χ.
Στην νοτιοανατολική γωνία του ναού, βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου, με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα και με κρύπτη κάτω από το Ιερό Βήμα, όπου είναι ορατό τμήμα του ρωμαϊκού βαλανείου, που σύμφωνα με την παράδοση φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου