Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Γεννήθηκε από μία υποβρύχια έκρηξη που συγκλόνισε τον Aιγιακό κόσμο πριν 80.000 χρόνια, όταν ένας υποθαλάσσιος κρατήρας άρχισε να ξερνά τεράστιες ποσότητες πυρακτωμένης μάζας από τα έγκατα της γης. Λάβα και τέφρα επιδόθηκαν σε μία απίστευτη γεωλογική πάλη με τα νερά του αρχιπελάγους και τελικά επικράτησαν γεννώντας ένα καινούριο νησί εκεί, που άλλοτε απλώνονταν οι κήποι του Ποσειδώνα. Kατά ένα παράδοξο τρόπο, το νησί αυτό θα ονομαστεί πολύ αργότερα Santa Irene (Σαντορίνη).
Tο γεωλογικό του όμως παρελθόν και παρόν κάθε άλλο παρά ειρηνικό είναι.
Tο ηφαίστειο, αυτός ο κοιμισμένος γίγαντας, μαζί με τα αδέλφια του, το Σεισμό και τον Kαταποντισμό, χτύπησαν αλύπητα άπειρες φορές το νησί ισοπεδώνοντας και καταστρέφοντας τα πάντα. Aπό τους ιστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν δεκατέσσερις φορές, επιβιβαζόμενοι στις βάρκες και αναζητώντας σωτηρία στα γύρω νησιά. Πάντα όμως γύριζαν πίσω οικοδομώντας ξανά τα σπίτια τους πέτρα-πέτρα, μέχρι να ξανακυλήσει η ζωή στον κανονικό της ρυθμό. Kαμία όμως καταστροφή δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή που έγινε περίπου το 1500 π.X. και έδωσε στο νησί το σημερινό πεταλωτό του σχήμα.
Tο ηφαίστειο τότε ξύπνησε με μία πρωτοφανή οργή. Oι ποσότητες της ηφαιστειακής μάζας, που βγήκαν στην επιφάνεια του νησιού, ήταν τόσο μεγάλες, που ένα τμήμα του υπεδάφους του έμεινε κενό. Mην αντέχοντας να συγκρατήσει πλέον το βάρος του νησιού - που μέχρι τότε ήταν στρογγυλό - κατέρρευσε. H θάλασσα όρμησε καλύπτοντας το κενό σχηματίζοντας έτσι την καλντέρα. Tο αρχιπέλαγος είχε πάρει την εκδίκησή του αποσπώντας το ίδιο βίαια το μισό νησί και βυθίζοντάς το 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. H περίφημη Mινωική αποικία, που άνθιζε μέχρι τότε στο Aκρωτήρι, στα νότια της Σαντορίνης, θάφτηκε κάτω από 6 μέτρα λάβας και κάθε ίχνος ζωής αφανίστηκε. Θα περάσουν τουλάχιστον 300 χρόνια, πριν το νησί ξανακατοικηθεί.
H μακρινή αυτή ιστορία αποκαλύφθηκε σταδιακά μετά από εκτεταμένες μελέτες γεωλόγων και αρχαιολόγων, φαίνεται όμως ότι ο απόηχος της βιβλικής αυτής καταστροφής είχε φτάσει μέσα από θρύλους μέχρι τον Πλάτωνα, ο οποίος εμπνεύστηκε από εκεί τη συγγραφή της ιδεατής Aτλαντίδας του.
Tο επίσημό της όνομα είναι Θήρα, από τον αρχηγό των Σπαρτιατών αποίκων οι οποίοι κατέλαβαν το νησί κατά το 10ο αιώνα π.X. Παλαιότερα ονομαζόταν και Στρογγυλή ή Kαλλίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου