Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΟΛΥΜΠΟΣ,ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ψηλά βουνά από τη μια και απότομες χαράδρες από την άλλη. Κοινός παρανομαστής, το Αιγαιοπελαγίτικο περίγραμμα. Δεν μιλάμε βέβαια για ένα τυχαίο περίγραμμα... αλλά για το πιο εντυπωσιακό, όταν ξαφνικά ανάμεσα από τους κακοτράχειλους βράχους ξεπροβάλλει η Όλυμπος, ένα χωριό που όταν βρεθείς στα στενά σοκάκια του, καταλαβαίνεις ότι όλα εδώ βρίσκουν το χώρο να συνυπάρχουν. Και μένεις κατάπληκτος, όταν ανάμεσα σε εκατοντάδες τουρίστες ξεχωρίζεις όλους αυτούς, που πεισματικά αρνούνται να αποποιηθούν αυτά, που η  παράδοση θέλει χρόνια τώρα. Έτσι γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές πρόθυμα θα σου ανοίξουν το σπίτι τους για να δεις και να θαυμάσεις τα στολίδια τους, αλλά και τη διαρύθμιση των σπιτιών.
Oλόκληρο το χωριό αποτελεί ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο, καθώς οι παραδοσιακοί κανόνες και κώδικες κρατιούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Aξιοσημείωτο να αναφέρουμε την αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα οποία είναι χτισμένα σε επίπεδα, ώστε να μη σκιάζει το ένα το άλλο.
ΔEITE
• Tην εκκλησία της Παναγίας στην πλατεία του χωριού με περίτεχνο τέμπλο και αγιογραφίες.
• Tους γραφικούς ανεμόμυλους στην άκρη του χωριού όπου την εποχή της αίγλης τους ξεπερνούσαν τους 80. Σχεδόν κάθε οικογένεια είχε και το δικό της ανεμόμυλο.
• Tα σπίτια στην Όλυμπο, πολλά μέχρι και σήμερα είναι διακοσμημένα με τον ίδιο  παραδοσιακό τρόπο. Ζητήστε να δείτε το σπίτι του παπά του χωριού, που μοιάζει με λαογραφικό μουσείο.
• Tην εκκλησία του Άη Γιάννη, μετά το χωριό Αυλώνα.
• Tην αρχαία Βρυκού, μία από τις τρεις πόλεις της Καρπάθου που ήκμασαν κατά τους κλασικούς χρόνους.
• Aνεπανάληπτη εμπειρία είναι η συμμετοχή στα περίφημα καρπαθιώτικα πανηγύρια και σημαντικότερο αυτό της 15 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού. Kορυφαίο όμως γεγονός για το χωριό είναι ο καρπαθιώτικος γάμος, που οι προετοιμασίες του κρατάνε μια βδομάδα. Στολίζουν τη νύφη με χρυσές λίρες και πεντόλιρα, τα λεγόμενα “σίγουρα”, δηλαδή αυτά που παίρνει κάθε κοπέλα από τους δικούς της και συνεχίζουν να τα μεγαλώνουν προσθέτοντας νέα κομμάτια λιρών, για να τα δώσουν κι αυτές στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου