Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟ

Η νοτιοανατολική πλευρά της Ακροπόλεως καταλαμβάνεται από το λόφο του Μουσείου ή όπως είναι γνωστότερος σήμερα, από το λόφο του Φιλοπάππου. Η αρχαία ονομασία του προδίδει ότι εκεί θα πρέπει να υπήρχε κάποιο τέμενος των Μουσών, αν και ο Παυσανίας μας διαβεβαιώνει για την ύπαρξη τεμένους αφιερωμένου στο μουσικό Μουσαίο.
Η κορυφή του λόφου ήταν τειχισμένη από έναν αμυντικό περίβολο που ανέγειρε εκεί ο διεκδικητής του μακεδονικού θρόνου Δημήτριος ο Πολιορκητής, το 294 π.Χ. Σήμερα το επιφανέστερο μνημείο που επιστέφει το λόφο, είναι το ταφικό μνημείο του Φιλοπάππου, ευδιάκριτο από όλη τη γύρω περιοχή και γνώριμο χαρακτηριστικό στοιχείο του αθηναϊκού τοπίου. Το μνημείο αυτό κατασκευάστηκε γύρω στο 115 μ.Χ. για τον Φιλόπαππο, εγγονό του τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής, ενός συριακού βασιλείου που κατέλυσε ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός το 72 μ.Χ. Ο Φιλόππαπος πιθανότατα εκπατρίστηκε σε ένα είδος εξευγενισμένης εξορίας στην Αθήνα και έλαβε τον τίτλο του Αθηναίου πολίτη.
Ως εύπορος γόνος μίας βασιλικής δυναστείας έγινε ευεργέτης της Αθήνας και σε αντάλλαγμα του επιτράπηκε από τους Αθηναίους να χτίσει το ταφικό του μνημείο, στην κορυφή του λόφου του Μουσείου και απέναντι από την Ακρόπολη, μία θέση ιδιαίτερα τιμητική.
Το μνημείο είναι εξ ολοκλήρου κτισμένο από μάρμαρο και έχει την πρόσοψή του προς τον Ιερό Βράχο. Στην καμπύλη ζωφόρο του φέρει ανάγλυφη παράσταση του Φιλοπάππου πάνω σε τέθριππο άρμα, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο, πάνω από το άρμα, σώζονται δύο κόγχες με τα καθήμενα αγάλματα του Φιλοπάππου και του παππού του, βασιλιά Αντιόχου. Οι μορφές πλαισιώνονται από ελληνικές και λατινικές επιγραφές που ονομάζουν τις μορφές και τους τίτλους τους. Ο καθαυτός τάφος του Φιλοπάππου βρισκόταν σε σαρκοφάγο, πίσω από την πρόσοψη με τις κόγχες, στο ύψος της κρηπίδας του μνημείου. Το συνολικό ύψος του ταφικού μνημείου υπερβαίνει τα δώδεκα μέτρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου