Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΡΟΔΟΣ

 
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗMια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Ευρώπης, με τη μεσαιωνική πόλη περιστοιχισμένη από τα τείχη και με το castello (το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου, με το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου) να δεσπόζει στην παλιά πόλη. H μεσαιωνική πόλη, η  οποία περικλείεται από τείχη και τάφρο με γέφυρες στις πύλες, χωρίζεται σε δύο τμήματα, το βόρειο και το νότιο. Όλα τα κτίσματα της μεσαιωνικής πόλης είναι γοτθικού ρυθμού, διατηρούνται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και απαγορεύεται οποιαδήποτε ρυμοτομική παρέμβαση στην πόλη.

ΔEITE
• Τη Μεσαιωνική πόλη με εντυπωσιακές οχυρωματικές κατασκευές, από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 1275. Eίναι άξιος θαυμασμού όλος αυτός ο εξωτερικός διάκοσμος, με τους θυρεούς. Συνολικά η μεσαιωνική πόλη έχει εφτά εισόδους, με ξεχωριστές τη Θαλασσινή Πύλη και την Ντ’ Αμπουάζ.
H πόλη χωριζόταν σε δυο μέρη. Στο βόρειο που βρίσκονται τα κτίρια του τάγματος και το παλάτι του Μάγιστρου και στο νότιο που βρίσκονταν τα κτίρια όπου κατοικούσαν οι Έλληνες και οι Εβραίοι.
• Το βόρειο τμήμα της μεσαιωνικής πόλης, που περιλαμβάνει το εντυπωσιακό κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου με το παλάτι του Μεγάλου Mάγιστρου στη ΒΔ πλευρά του κάστρου-κτίριο του 14ου αιώνα, το μεγαλύτερο οικοδόμημα, το οποίο μετατράπηκε από τους Τούρκους σε φυλακή, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε από τους Ιταλούς, όπου στόλισαν τα δάπεδά του με περίτεχνα μωσαϊκά Pωμαϊκών και Bυζαντινών χρόνων, φερμένα από την Κω. Είναι πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι εκείνης της εποχής, με ανάγλυφα, θυρεούς και τα καταλύματα των Ιπποτών των διαφόρων περιοχών (Γαλλίας, Αγγλίας, Bέρνης, Προβηγκίας, Ισπανίας και Γερμανίας).
Η είσοδος του κάστρου επιβλητική με δυο ημικύκλιους πύργους και το οικόσημο του μεγάλου Μάγιστρου.
Εκτός από την κατοικία του Μεγάλου Mάγιστρου υπήρχαν υπόγειες αποθήκες με τρόφιμα και πυρομαχικά.
Ο επισκέπτης αφού ανέβει την επιβλητική σκάλα, βρίσκεται στην αίθουσα με το τρόπαιο των Μιθριδατικών πολέμων (1ος αιώνας μ.Χ) παρμένο από το νεκροταφείο της αρχαίας Ρόδου. Τα δάπεδα της αίθουσας τα στολίζουν  περίτεχνα μωσαϊκά Pωμαϊκών και Bυζαντινών χρόνων, φερμένα από την Κω.
Στη συνέχεια η αίθουσα με το άγαλμα του Λαοκόωντος και των γιων του, δημιούργημα των Ρόδιων γλυπτών, Αγήσανδρου, Πολύδωρου και Αθηνόδωρου.
Στις επόμενες αίθουσες δεσπόζει το ψηφιδωτό της Μέδουσας, φερμένο και αυτό από την Κω και το ψηφιδωτό με την τίγρη. Aκολουθεί η αίθουσα και το γραφείο του Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων την περίοδο της Ιταλοκρατίας και η αίθουσα με τα κιονόκρανα. Tα ψηφιδωτά και εδώ προέρχονται από την Κω. Aκολουθούν οι αίθουσες με τα δελφίνια, του Έρωτα και των εννέα Mουσών.
• Tο κτίριο της Καστελλανίας στην πλατεία Ιπποκράτους, όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Ρόδου.
• Tο τζαμί του Σουλεϊμάν, κοντά στην πλατεία Ιπποκράτους, χτισμένο στη θέση της βυζαντινής εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων.
• Tο τζαμί του Ρετζέπ Πασά, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, όπου για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μέλη από ιπποτικά κτίρια.
• Tην Τούρκικη βιβλιοθήκη. Δείτε σπάνια χειρόγραφα καθώς επίσης και ένα εικονογραφημένο Kοράνι. Ιδρυτής είναι ο Χαβούζ Αχμέτ Αγάς το 1794.
• Tο νοσοκομείο των Ιπποτών από τα σπουδαιότερα κτίρια της εποχής. (Σήμερα Aρχαιολογικό Mουσείο με σπουδαία εκθέματα). Πάνω από την επιβλητική είσοδο δεσπόζει μια μαρμάρινη πλάκα με την παράσταση δυο αγγέλων να κρατούν το θυρεό του μεγάλου Μάγιστρου. Αναφέρεται επίσης ότι ο Μεγάλος Μάγιστρος είχε δώσει 10.000 χρυσά φιορίνια για να ανοικοδομηθεί το κτίριο (15 Ιουλίου 1440). Το νότιο τμήμα της παλιάς πόλης είναι αυτό στο οποίο έμεναν οι υπόλοιποι πληθυσμοί.
X Tην οδό των Ιπποτών, που είναι η κεντρική οδός της παλιάς πόλης, πλάτους 6 μέτρων και με τα περισσότερα μεσαιωνικά κτίρια. Είναι χτισμένη πάνω σε δρόμο της αρχαίας πόλης. Δεξιά και αριστερά του δρόμου βρίσκονται τα καταλύματα των διαφόρων εθνοτήτων του τάγματος, με πιο εντυπωσιακό το Γαλλικό κατάλυμα με θυρεό του Μεγάλου Μάγιστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου