Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΥΣΙΚΡΑΤΟΥΣ

Βρίσκεται μέσα στην καρδιά της Πλάκας, στην ανατολική πλευρά του ιερού βράχου. Σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και αποτελείται από ένα τετράγωνο βάθρο, πάνω στο οποίο στηρίζεται το μνημείο με τη μορφή μίας μικρής περίπτερης θόλου, στηριγμένης σε εξι κορινθιακούς κίονες. Ο θριγκός είναι Iωνικού ρυθμού, φέρει επιγραφή του χορηγού και ζωφόρο με ανάγλυφες παραστάσεις από τις περιπέτειες του θεού Διονύσου. Η στέγη του είναι κωνική και επιστεφόταν με τον χορηγικό τρίποδα, που ελάμβανε ως έπαθλο ο χορηγός κάθε τραγωδίας που νικούσε στα Μεγάλα Διονύσια.
Παρόμοια μνημεία ήταν συνηθισμένα στην Αθήνα των Κλασσικών Χρόνων και κατά τη μαρτυρία του Παυσανία, η λεγόμενη «οδός των τριπόδων», που ξεκινούσε από την Αγορά, και ελισσόταν γύρω από τη βόρεια και ανατολική πλευρά της Ακρόπολης καταλήγοντας στο Διονυσιακό θέατρο, ήταν κατάσπαρτη από παρόμοια μνημεία με τη μορφή μικρών ναίσκων. Τα μνημεία αυτά παρουσίαζαν στο αθηναϊκό κοινό τους χορηγικούς τρίποδες, που δίδονταν ως έπαθλα στους δραματικούς αγώνες.
 Οι ανασκαφές γύρω από την Ακρόπολη αποκάλυψαν τις βάσεις πολλών τέτοιων μνημείων, το χορηγικό μνημείο όμως του Λυσικράτους είναι το μοναδικό που επιβίωσε σχεδόν ακέραιο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εκτός από το όνομα του χορηγού, γνωρίζουμε και την ακριβή χρονολογία της ανέγερσής του, από την αναφορά του επώνυμου άρχοντα των Αθηνών Ευαινέτου στη χορηγική επιγραφή. Ξέρουμε από άλλες επιγραφές ότι ο Ευαίνετος ήταν επώνυμος άρχων το 334-333 π.Χ. Το μνημείο ενσωματώθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην αυλή του μοναστηριού των Καπουτσίνων, κάτι που βοήθησε σημαντικά στη διατήρησή του μέχρι σήμερα. Έχει υποστεί περιορισμένης έκτασης αναστηλώσεις κατά τα έτη 1845 και 1892.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου