Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

Tower_of_the_Winds386

Οι «Αέρηδες», ή «Πύργος των Ανέμων» ή το «Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου», είναι το πιο καλοδιατηρημένο μνημείο της αρχαιότητας στη σημερινή Αθήνα, που σε κάνει να ονειρεύεσαι. Αρκεί να κοντοσταθείτε και να αφήσετε τη μαγική αύρα του τόπου να σας παρασύρει. Πουθενά στον πλανήτη δεν θα βρείτε πιο αρμονική συνύπαρξη της Ανατολής και της Δύσης. Αν είστε τυχεροί, ίσως με τη φαντασία σας να δείτε κάποιον αθηναίο πολίτη να κοιτά την ώρα, χριστιανούς να βαφτίζονται, ένα δερβίση να υμνεί τον Αλλάχ και έναν καθολικό επίσκοπο να λειτουργεί...

Κατασκευάστηκε το 50 μ.Χ. από τον αστρονόμο Ανδρόνικο Κυρρήστο. Βρίσκεται στην αρχή της Αιόλου και πρόκειται για ένα μαρμάρινο οκταγωνικό κτίσμα, κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο. Στην κορυφή του πύργου υπήρχε ένας χάλκινος ανεμοδείκτης με τη μορφή του Τρίτωνα, που έδειχνε με το ραβδί του τους οκτώ ανέμους, που απεικονίζονται στο ψηλότερο σημείο της κάθε πλευράς του. Εκτός από ανεμοδείκτης, ο Πύργος των Ανέμων χρησίμευε (και εξακολουθεί να χρησιμεύει) ως ακριβέστατο ηλιακό ρολόι. Από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις θεωρείται βέβαιο ότι ο πύργος διέθετε και υδραυλικό ρολόι. Στην πρωτοχριστιανική περίοδο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και ήταν το επίσημο βαπτιστήριο της πόλης.

Στη διάρκεια της οθωμανοκρατίας μετατράπηκε σε τεκέ: ο τεκές του Πραίμη. Ως γνωστόν, με τον όρο «τεκές» ορίζονται τα ισλαμικά μοναστήρια ή το ασκητήριο για τους δερβίσηδες (οι οποίοι κάνουν και χρήση ουσιών, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης «τεκές»). Μέσα σε αυτόν το χώρο γινόταν διδασκαλία της πίστης τους και περιστρέφονταν με θρησκευτική κατάνυξη οι δερβίσηδες, κάτω από πολύχρωμους πολυελαίους και αβγά στρουθοκαμήλου. Τη φαντασία του επισκέπτη διεγείρουν οι παραμυθένιες μαρτυρίες του τούρκου ταξιδευτή Εβλιά Τσελεμπί το 1667: «... στο δάπεδο υπάρχει, λένε, ο τάφος του Γιουνάν Φιλίππου, γι’ αυτό μαζεύονται εκεί για να τον προσκυνήσουν... στην κορυφή του θόλου υπάρχει μία λεπτή σιδερένια στήλη. Και λένε πως στην εποχή των αρχαίων τοποθετούσαν εκεί ένα μαγικό καθρέφτη, όμοιο με τον καθρέφτη του Ισκεντέρ. Αυτός είχε την ιδιότητα να κατοπτρίζει τους στρατούς των εχθρών της πόλης και να προδίδει τις κινήσεις τους...». Μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινός ναός των καθολικών της Αθήνας. Τελικά, το 1853 θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου