Το επιβλητικό συγκρότημα της Αδριάνειας βιβλιοθήκης βρίσκεται στην Πλάκα, λίγα μέτρα βόρεια της Ρωμαϊκής Αγοράς, πολύ κοντά στην ομώνυμη στάση του Ηλεκτρικού. Όπως προδίδει και το όνομά της αποτελεί έργο του μέγα ευεργέτη της πόλης των Αθηνών, αυτοκράτορα Αδριανού, που δίπλα στην πολύβουη αγορά της πόλης θέλησε να δημιουργήσει έναν ήσυχο χώρο πνευματικής αυτοσυγκέντρωσης και περισυλλογής. Η αρχιτεκτονική κάτοψη του συγκροτήματος της βιβλιοθήκης είχε πολλά κοινά με αυτήν της Ρωμαϊκής Αγοράς και αναρωτιέται κανείς μήπως μέσα στις προθέσεις του Αδριανού ήταν να ανταγωνιστεί την κοσμική αγορά του Αυγούστου με ένα κτίσμα που απευθυνόταν στον εσώτερο, ενδοσκοπούμενο άνθρωπο.
Το συγκρότημα διαμορφωνόταν από ένα τεράστιο αίθριο, πλαισιωμένο από τέσσερις στοές ανοικτές προς την εσωτερική αυλή. Το όλο ορθογώνιο είχε συνολικά διαστάσεις 122 Χ 82 μέτρα και η είσοδός του βρισκόταν στη δυτική πλευρά, διαμορφωμένη με μνημειακό πρόπυλο. Όλη η πρόσοψη έφερε μία εντυπωσιακή κιονοστοιχία από κορινθιακούς κίονες, που αποτελούν σήμερα και το καλύτερα σωζόμενο τμήμα του μνημείου. Στη μέση της αυλής, που θα πρέπει να την φανταστούμε ως έναν κήπο περιπάτου, υπήρχε μία επιμήκης δεξαμενή, πιθανόν με συντριβάνι. Η βόρεια και νότια στοά σχημάτιζαν στους εξωτερικούς τους τοίχους εξέδρες που θα χρησίμευαν ως σκιεροί χώροι ανάπαυσης και συζήτησης.
Η καθαυτή βιβλιοθήκη βρισκόταν στο ανατολικό άκρο του συγκροτήματος, σε μία ευρύχωρη κεντρική αίθουσα. Η αίθουσα αυτή πλαισιωνόταν από δύο μικρότερες, πιθανότατα αναγνωστήρια για τους επισκέπτες, ενώ στις άκρες της ανατολικής πλευράς υπήρχαν δύο αίθουσες με επάλληλες σειρές κτιστών εδωλίων, που πολύ σωστά, έχουν ερμηνευτεί ως αίθουσες διαλέξεων.
Ο Παυσανίας επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη λίγο μετά την ανέγερσή της και σχολιάζει την πολυτέλεια της: «υπάρχουν εδώ αίθουσες με οροφή επίχρυση και με λίθο αλάβαστρο, στολισμένες με αγάλματα και ζωγραφιές. Στις αίθουσες αυτές βρίσκονται μέσα βιβλία.». Μπορούμε σήμερα να φανταστούμε τους διανοούμενους της εποχής, να μελετούν τους πάπυρους και τις περγαμηνές των μεγάλων κλασικών και να ξεκουράζονται περπατώντας στον κήπο του αιθρίου, συζητώντας τις τελευταίες φιλοσοφικές θεωρίες. Η βιβλιοθήκη του Αδριανού, υπήρξε αναμφισβήτητα μία όαση για τους διανοούμενους της εποχής για περισσότερα από 130 χρόνια, πριν καταστραφεί στη λεηλασία της πόλης από τους βαρβάρους Έρουλους, το 267 μ.Χ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου