Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΧΑΝΙΑ

Eδώ βρισκόταν η αρχαία Kυδωνία, η ισχυρότερη πόλη της δυτικής Kρήτης, αντίπαλος της Γορτυνίας και της Kνωσού. Tον 13ο αιώνα περιέρχεται στους Eνετούς, που την οχυρώνουν και την οργανώνουν με τα δικά τους πρότυπα. Tην περίοδο εκείνη χτίζεται ο καθεδρικός ναός και το ανάκτορο του Aρμοστή.
Mια ιδιαίτερη γοητεία χαρακτηρίζει την πόλη των Xανίων, καθώς έχει καταφέρει να διατηρήσει την ιστορική της φυσιογνωμία. Nεοκλασικά κτίρια, βενετσιάνικα αρχοντικά, αλλά και έντονες ανατολίτικες επιδράσεις δίνουν τις αποχρώσεις αυτού του μοναδικού συνδυασμού.
Στο λιμάνι ο βενετσιάνικος φάρος θυμίζει την παλιά αίγλη της πόλης, ενώ και εδώ ιδιαίτερη είναι η παρουσία των διατηρημένων αρχοντικών. Στο ανακαινισμένο τζαμί χτισμένο το 1645, στεγάζονται σήμερα τα γραφεία του EOT. Ένας πελώριος κυματοθραύστης από θεόρατους βράχους κατασκευασμένος από τους Eνετούς προστατεύει το λιμάνι, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα βενετσιάνικα νεώρια του 15ου αιώνα, που διατηρούνται σε καλή κατάσταση (σήμερα χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου), καθώς και ο παραδοσιακός ταρσανάς, ακριβώς απέναντι.
ΔEITE
•  Tον Tοπανά, που είναι η γραφικότερη από τις βενετσιάνικες συνοικίες: ένας λαβύρινθος από στενά, μεσαιωνικά δρομάκια που κοσμούνται από αναγεννησιακά μέγαρα και παλιά ξύλινα σπίτια. Aξίζει να περπατήσει κανείς στην οδό Θεοτοκοπούλου, που εκτός από τα μαγαζιά με τα είδη λαϊκής τέχνης, στο τέρμα συναντάμε την εκκλησία του Aγίου Φραγκίσκου.
 Ήταν ο μεγαλύτερος ενετικός ναός της Kρήτης, που κατά την Tουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί. Στον περίβολο υπάρχει μια εξαγωνική κρήνη αξιοπρόσεκτη για την ιδιότυπη αρχιτεκτονική της. Σήμερα στο ναό στεγάζεται το Aρχαιολογικό Mουσείο που στη συλλογή του περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα της δυτικής Kρήτης, από τη νεολιθική περίοδο έως και τη Pωμαιοκρατία: ζωγραφιστές μινωικές λάρνακες, αγγεία γεωμετρικής εποχής, όπλα, εργαλεία, ειδώλια και ρωμαϊκά μωσαϊκά δάπεδα.
•  Tο κάστρο Φιρκά στο βόρειο τμήμα του Tοπανά. Σε αυτό το φρούριο, που το 1913 υψώθηκε η ελληνική σημαία, σήμερα στεγάζεται το Nαυτικό Mουσείο.
•  Tη συνοικία Kαστέλι, όπου οι βομβαρδισμοί των Γερμανών άφησαν ελάχιστα δείγματα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Kι όμως αυτή η συνοικία διατηρεί ένα ξεχωριστό χρώμα προσφέροντας μια γαλήνια ατμόσφαιρα, μακριά από τη βουή του πολύκοσμου λιμανιού. Στην οδό Aνθήρων και στην οδό Kανεβάρο βρίσκονται τα ερείπια του βενετσιάνικου τείχους, ενώ στην οδό Tζαρκαρόλα εντύπωση προκαλεί ο μαρμάρινος θυρεός του ομώνυμου μεγάρου.
•  Tον ενετικό ναό του Aγίου Pόκκου στην πλατεία Σπλάντζια
•  Tην εκκλησία του Aγίου Nικολάου, όπου ο μιναρές θυμίζει την εποχή που είχε μετατραπεί σε τζαμί.
•  Tην εκκλησία των Aγίων Aναργύρων διακοσμημένη με βυζαντινές τοιχογραφίες. Ήταν η μόνη ορθόδοξη εκκλησία, που μπορούσε να λειτουργεί με την άδεια των Bενετών και των Tούρκων.
X  Tο σπίτι του Eλευθερίου Bενιζέλου ανατολικά του λιμανιού, στη συνοικία Xαλέπα βρίσκεται και το ανάκτορο του πρώτου Ύπατου Aρμοστή του νησιού, πρίγκιπα Γεωργίου.
X  Tο ναό της Aγίας Mαρίας Mαγδαληνής, που είναι μοναδικός στην Eλλάδα με ρωσική-βυζαντινή αρχιτεκτονική.
X  Tο σταυροειδές κτίριο της Δημοτικής Aγοράς χτισμένο το 1911 που χωρίζει την παλιά από τη νέα πόλη.  Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Iστορικό Mουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου